Skip to content

L’educació espanyola suspèn en tots els objectius fixats per la UE

by a 26 Novembre 2009

Espanya no només suspèn en els grans objectius fixats per la Unió Europea (UE) per millorar el nivell educatiu el 2010, sinó que retrocedeix perillosament en els més essencials, segons l’informe presentat ahir per la Comissió Europea. Finlàndia és l’únic país de la UE que compleix tots els objectius.
Les xifres comparatives són una altra constatació del deteriorament del nivell educatiu espanyol: puja el percentatge de menors amb dificultats per llegir, creix l’abandonament escolar i disminueix el percentatge de joves amb l’educació secundària completa.
Els únics atenuants són l’impacte negatiu en els resultats globals de l’elevada arribada d’immigrants durant aquesta dècada i el creixement econòmic que incitava els joves a abandonar els estudis per treballar, segons els experts.
La primera dada alarmant és el creixement del percentatge d’adolescents de 15 anys amb dificultats serioses de comprensió de la lectura, que ha passat de representar el 16,3% del total el 2000 al 25,7% el 2006, una xifra superior a la mitjana europea (24,1%) i a la d’altres països amb elevada immigració com Alemanya (20%) i França (21,7%). L’objectiu europeu és reduir aquest percentatge al 17% el 2010.

FRACÀS ESCOLAR / El percentatge de joves de 18 a 24 anys que han abandonat els estudis a Espanya ha pujat del 29,1% el 2000 al 31,9% el 2008, més del doble de la mitjana europea (14,9%) i gairebé tres vegades més que a Alemanya (11,8%) i França (11,8%). L’objectiu de la UE és limitar aquesta xifra al 10%.
El nombre de joves de 22 anys que han completat els estudis secundaris també ha baixat notablement a Espanya, al passar de ser el 66% del total el 2000 al 60% el 2008, 18,5 punts percentuals per sota de la mitjana de la UE. Alemanya i França, els dos principals motors econòmics de la UE, tenen unes xifres superiors a les espanyoles en 14,1 i 23,4 punts, respectivament. L’objectiu europeu és aconseguir que pugi fins al 85%.

CIÈNCIA I TECNOLOGIA / Espanya ha aconseguit incrementar durant aquesta dècada un 12,4% el nombre de llicenciats en matemàtiques, ciències i tecnologia, però queda per sota de l’objectiu europeu del 15% i molt per sota de la mitjana de la UE (33,6%). L’augment significatiu dels graduats universitaris en aquestes àrees es considera indispensable per desenvolupar una economia competitiva orientada cap al futur.
Espanya també ha millorat en la formació d’adults, que arriba al 10,4% de la població, però queda per sota de l’objectiu europeu del 12,5%, tot i que supera la mitjana.
Un dels factors que contribueixen al fracàs espanyol és el limitat volum de fons dedicats a educació. Espanya destina el 4,28% del producte interior brut (PIB) a educació, mentre que la mitjana a la UE és del 5,05% i Finlàndia, l’alumne exemplar, hi dedica el 6,14%.
La secretària d’Estat d’Educació, Eva Almunia, va defensar que l’informe treballa amb dades endarrerides que no reflecteixen la realitat actual del sistema educatiu espanyol, ja que es basa en l’enquesta de població adulta (més de 18 anys), incloent-hi alumnes que van deixar les aules fa sis o vuit anys.

OMBRES RECONEGUDES / Segons les dades del Ministeri d’Educació, Espanya compleix els objectius educatius de la UE per al 2020 en educació infantil (quart país de la UE amb més nens de tres anys escolaritzats), i en educació d’adults i educació superior està per sobre de l’objectiu europeu del 2008. «Només estem pitjor en abandonament escolar i en graus mitjans. Són les nostres ombres», va admetre Alumnia.
Educació xifra l’abandonament escolar actual en un 29%. Almunia també va discrepar de la inversió en educació que apunta la UE, amb dades del 2006. Segons ella, s’hi va invertir el 4,6% del PIB el 2008 i el 4,98 el 2009.

Anuncis

From → Spain

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: